Medlemmarnas sida

Medlemmarnas sida

                       Julglögg

la

                                    5 l svagdricka

                                    2 kg socker

                                    500 gr russin

                                    1 påse hela kryddnejlikor

                                    1 påse hel kardemumma

                                    1 paket jäst

                                    1 bit ingefära

                                    5 potatisar, skalade och skivade


                                    Blanda allt i ett kärl, jag har en Höganäskruka som jag täcker med en tallrik. Men det gär bra

                                    med en spann som man täcker med folie.

                                    Låt stå minst tre veckor, gärna lite till.

                                    Sila drycken och häll upp på flaskor.


22. Feb, 2022

Dagens dikt av Eivor Elritsa

Till Röda Hattarna

Precis när jag shoppat en lila lamé’
Så sade Tegnell: du får ej vara me
På nåt som är kul kan man max vara åtta
Så hux flux så var alla Spättorna borta
Dagen blev trist
Kramen en brist
I våra hem
Vi satt, en och en
Och glodde på burken
Man kan ju bli purken
För mindre, men sen
Kom sprutan, med den så börjar vi se att det dagas
Hatten av för Röda Hattar! Här ska nya Friska tagas!

7. Dec, 2021

Recept på Ankys ostpuffar

Gougères - franska ostpuffar ca50 st (klickar ca matskedsstora)


• 75 gr riven ost (gärna lagrad typ parmesan eller gruyere)
• 75 gr smör
• 2,5 dl mjöl
• 2,5 dl vatten
• 4 ägg
• en nypa salt

1. Ta fram en kastrull och en träslev. Smöra en plåt el använd bakplåtspapper.
2. Smält smöret i kastrullen, tillsätt vatten och salt. Koka upp.
3. Dra kastrullen från plattan och tillsätt allt mjölet på en gång, rör kraftigt.
4. Sätt kastrullen på plattan igen, rör tills smeten lossnar från kastrullen.
5. Låt svalna (i kastrullen, men dra av från plattan).
6. Tillsätt sedan de fyra äggen, ett i taget, och rör ordentligt.
7. Tillsätt den rivna osten.
8. Forma små högar/bollar på den smörade plåten (alt plåten med bakplåtspapper).
9. Grädda i 200 grader tills puffarna svällt upp något och fått gyllenbrun färg, ca 25 min.
Med vänlig hälsning, Anky