Medlemmarnas sida

7. Dec, 2021

Recept på Ankys ostpuffar

Gougères - franska ostpuffar ca50 st (klickar ca matskedsstora)


• 75 gr riven ost (gärna lagrad typ parmesan eller gruyere)
• 75 gr smör
• 2,5 dl mjöl
• 2,5 dl vatten
• 4 ägg
• en nypa salt

1. Ta fram en kastrull och en träslev. Smöra en plåt el använd bakplåtspapper.
2. Smält smöret i kastrullen, tillsätt vatten och salt. Koka upp.
3. Dra kastrullen från plattan och tillsätt allt mjölet på en gång, rör kraftigt.
4. Sätt kastrullen på plattan igen, rör tills smeten lossnar från kastrullen.
5. Låt svalna (i kastrullen, men dra av från plattan).
6. Tillsätt sedan de fyra äggen, ett i taget, och rör ordentligt.
7. Tillsätt den rivna osten.
8. Forma små högar/bollar på den smörade plåten (alt plåten med bakplåtspapper).
9. Grädda i 200 grader tills puffarna svällt upp något och fått gyllenbrun färg, ca 25 min.
Med vänlig hälsning, Anky